NOMINAAL FOLIE

P A S O P !
PE folies zijn er in twee soorten

  1. De nominaal folie meeste 0.15 of 0.20 dik is een werkelijke dikte folie. Met andere woorden een goede dampremmende folie met een behoorlijke dikte.
  2. De tolerantiefolie ook wel type 100 of type 200 folie. Dit is een goedkope folie met een tolerantie op de dikte en verwaardigd uit geregenereerd kunststof.

De tolerantie folie is te gebruiken als afdekfolie maar niet als een constructieve dampremmer.

Op dampremmers voor gebruik in de bouw moet een CE keurmerk zitten:

Dat wil zeggen dat de folie extern van de producent getest moet worden op waterdichtheid, chemische resistentie en functionaliteit na kunstmatige veroudering. Geen van de PE folies hebben een CE keurmerk. Daarmee MOGEN ze niet eens als dampremmer verkocht worden. Eventuele calamiteiten of claims zullen dus ook nooit vergoed worden en de verwerker maar ook de verkoper is aansprakelijk.

Luchtdicht is iets anders dan dampremmend:

Een PE folie kan prima luchtstromen tegenhouden zodat warme lucht niet de constructie in trekt. Echter luchtdicht is iets anders dan dampdicht/ remmend. In de woning is een hogere dampdruk dan erbuiten wat wil zeggen dat de damp door de folie heen migreert. Wanneer je een product bestaand uit gerecycled plastic gebruikt is de kans groot dat er kleine gaatjes of doorlatende deeltjes in de folie zitten. De folie is simpelweg niet gemaakt of getest om damp tegen te houden.

Tolerantie:

De Type folies hebben een danig grote tolerantie in dikte (dus naast tolerantie in samenstelling) dat de dampweerstand op ieder punt anders zal zijn. Een CE gekeurde dampremmer dient een Sd waarde af te geven welke minimaal over het oppervlak gehaald dient te worden. TAFEX IN-100 en TAFTEX IN-150 voldoen hier uiteraard aan.

 

 

Tapen:

Het aftapen van luchtlekkages op een PE folie is lastiger vanwege de hechting op het oppervlak. Zeker in het geval van regeneraat (gerecycled plastic). Bij TAFTEX IN-100 en de folietape heb je een megahechting die ook op de lange duur afsluit voor zowel lucht als damp.

Verwerkingsgemak:

De PE folies zijn gevouwen (de grote breedtes zelfs meerdere keren). Dat resulteert in een mooi klein rolletje maar dient dus voor verwerking uitgevouwen te worden. De TAFTEX IN-100 is hanteerbaar en gemakkelijk direct uit te rollen. Daarnaast heeft de TAFTEX IN-100 een geprint raster waardoor je de folie gemakkelijk recht en op maat kunt bevestigen. Tevens is de overlap aangegeven waardoor je altijd een sluitend oppervlak krijgt.

Sterkte:

Bij een dampremmer is met name de scheurweerstand na bevestiging met nieten of spijkers belangrijk. De zogeheten nagelscheurtest. Als je weet dat ieder gat hoe klein ook een potentieel condensatie risico met zich meebrengt dan loop je met PE folies een verhoogd risico. Hoe vaak zetten ze niet na bevestiging van de folie een trap of osb plaat tegen de folie? Dit resulteert direct in lekkage met alle gevolgen van dien. TAFTEX kan tegen een stootje en zal veel minder snel beschadigen. Een PE folie zal op de plek van het nietje uitlubberen of inscheuren waarbij TAFTEX veel statischer weerstand zal bieden.

Terug naar Taftex Start pagina